A klímaberendezések az otthonokban és irodákban szinte elengedhetetlenek lettek a kényelmes életvitel fenntartásához. Azonban nemcsak a megfelelő típusú és méretű rendszer kiválasztása a fontos, hanem az is, hogy hova és hogyan kerüljön felszerelésre a beltéri egység. A helyes installálásnak számos előnye van, melyek nemcsak a kényelmet növelik, hanem a klíma hatékonyságát és élettartamát is meghosszabbítják.
A beltéri klíma egységek helyes elrendezése

A klíma elhelyezése több tényezőtől függ. Ezek részben technikai szempontok, melyekkel a szakemberek tisztában vannak, de az előzetes tervezéskor, már a gondolkodás fázisában sem árt, ha te is tudsz ezekről a szabályokról.

Miért olyan fontos a felszerelés helye?

Hatékony hűtés és fűtés:

A megfelelő elrendezés biztosítja, hogy a klíma levegőárama egyenletesen eloszoljon a helyiségben. Egy klíma akkor dolgozik jól, ha van körülötte tér. Ezért nem tanácsos folyósokra, szűk helyiségekbe  telepíteni. Ha például a bútorok vagy egyéb akadályok miatt a levegő nem tud szabadon áramolni, egyes területek klimatizálása jelentősen alacsonyabb hatékonysággal történhet.

Energiahatékonyság: 

A helytelen elrendezés azt eredményezheti, hogy a klíma többször bekapcsol és erőteljesebben működik a kívánt hőmérséklet eléréséhez. Ez pedig magasabb energiafogyasztással jár. Az optimális elrendezés segít minimalizálni a működési időt és így csökkenteni az energiaköltségeket.

Hosszabb élettartam: 

A klímaberendezések megfelelő hőmérsékleten és levegőáramlás mellett effektívebben működnek, ami hosszabb életidőt eredményez számukra. A túlzottan meleg vagy hideg környezet, valamint a rossz légáram könnyen vezethet a berendezés meghibásodásához vagy túlterheléséhez.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a helyes elrendezés során?

Magasság: 

A klíma egység legyen felszerelve olyan magasságban, ami lehetővé teszi a hatásos levegőeloszlást. Általában a fal mentén, a fejmagasság felett, vagy egy kicsit felette lehet a megfelelő hely. A beltéri egység általában minden használt falfelületre felszerelhető, lehet az: tégla, beton, gipszkarton, fa, fém stb. Általános mérete 80-90 cm hosszúságú, 28-30 cm magassággal párosulva. Azonban fontos, hogy a mennyezettől a készülék teteje minimum 5-10 cm távolságra legyen. 

Távolság: 

Ügyelj arra, hogy a klíma előtt ne legyenek akadályok, mint például bútorok vagy polcok. A klíma környezetét hagyjuk szabadon áramolni a levegőnek.

Távolság a konyha belső részétől:

Például hogy olyan helyre ne kerüljön, ahol érintkezhet olajjal és zsírokkal, ugyanis ezek eltömíthetik a szűrőt és kárt tehetnek az egyéb alkatrészekben is.

Levegőáramlás iránya: 

A rendszer legyen úgy elhelyezve, hogy a levegőáramlás ne közvetlenül irányuljon a lakókra, mert ez nem csak eseti kellemetlenségeket okozhat, de hosszabb idő alatt megbetegedésekhez is vezethet. Vagyis kanapéval, ággyal szemben egyáltalán nem ajánlott a telepítése! 

Szakszerű telepítés: 

Ne felejtsd el, hogy a klímát szakembernek kell telepítenie. Ezzel biztosítod a megfelelő működést és az elrendezés szempontjainak betartását.

Jó ha tudod!

A klíma beltéri egysége nem zajos, a felszerelt falon sem kelt vibrációt, így nem kell tartani attól, hogy a szomszédok részéről kifogás merülhet fel a működtetése során!

Az optimális elrendezés pár rövid, de jelentős szabályt betartva könnyen kivitelezhető. Egy kicsi utánajárással és érdeklődéssel, no meg megfelelő kivitelező csapattal megoldható! Figyelj oda a fenti szempontokra és élvezd a kiegyensúlyozott és kellemes hőmérsékletet az otthonodban vagy munkahelyeden!

Szakembert keresel? Megtaláltad!