Keveseknek ismerős Willis Carrier neve, pedig találmányával ma már az élet szinte minden területén találkozhatunk.
A modern légkondicionálás atyja - Willis Carrier

Egy jó ötlet bárhol kipattanhat az ember fejéből. Esetében ez a helyszín a ködös pittsburghi vasútállomás peronja volt. Carrier a párát bámulva döbbent rá arra, hogy a levegőt vízen keresztül, ködöt létrehozva tudná szárítani. Ezáltal adott mennyiségű nedvességet tartalmazó levegőt lehetne előállítani. Egy éven belül az elmélet alapján kidolgozta a páratartalmat szabályozó találmányát.
Az ő tervező munkájának köszönhetjük az 1902. július 17-én piacra dobott első elektromos légkondicionáló rendszert, amelyet vállalata, a The Carrier Air Conditioning Company of America készített.
Olyan megoldást talált, ami nem csak a levegő páratartalmát, hanem a hőmérsékletet is szabályozza. Ezek a készülékek azonban még mérgező gázokat rejtettek magukban, nem mellékesen pedig hatalmasak voltak, így először csak gyárakban használták őket. A készülék lefektette a mai klímaberendezés alapjait, ezért sok szakember őt nevezi a " modern légkondicionálás szülőatyjának". 

Találmánya több olyan iparágat mozdított elő, amelyek a mai gazdaság mozgatórugói. A légkondicionálás számos termék gyártását tette lehetővé a pékáruk gyártásától kezdve a háborús készletek előállításáig. Például a nyári mozizás beindítója is ez volt, mivel a hőségtől menekülve szívesen mentek az emberek a hűvös moziba. De emellett a találmány által lehetővé tett precíz hőmérséklet- és páratartalom-szabályozás a bevásárlóközpontok, az Atlanti óceánt átszelő repülőjáratok, valamint az internetet ellátó számítógépek és kiszolgálók létrejöttében is meghatározó szerepet játszott.
Korán felismerte, hogy a légkondicionálás értékét az éghajlat, a kényelem és a gyártási követelmények fogják meghatározni. Már a kezdetektől fogva elkezdte kiépíteni a nemzetközi kereskedők, viszonteladók és ügyfelek hálózatát. Már az első telepítések után érezhető volt az országhatárokon átívelő alkalmazhatósága.

Hagyatéka ma is aktívan él az általa alapított vállalat arra irányuló törekvésében, hogy újra és újra átformálja az iparág alapjait, egyúttal pedig a minket körülvevő világot. A Carrier vezető szerepet tölt be az iparágban az energiahatékony termékek és gyártási folyamatok terén. Napról napra hatékonyságot és kényelmet nyújt a világnak újításaival, amelyek mindegyike az energiahatékonyság és fenntarthatóság jegyében jön létre.

Willis Carrier 1950. október 7-én hunyt el New York Cityben, így ebben a hónapban rá emlékezik a szakma. Köszönjük a munkásságát!

 

Forrás:carrier.com