Az energiahatékonyság és fenntarthatóság, mint elvárás manapság kéz a kézben jár. A politikai kezdeményezések hatására a gyártók, majd a szolgáltatók is igazodni kezdtek termékeik innovatív, költségcsökkentő megújítására. A fő kihívást azonban a végfelhasználók edukálása jelenti, hiszen minden vásárló szereti megismerni és megérteni az új paraméterekkel rendelkező szolgáltatás jellemzőit.
H tarifa és ami mögötte van. Mit is jelent pontosan?

Legyen szó lakossági vagy vállalati áramszolgáltatásról, mindkét területen széles tarifa paletta áll a rendelkezésre. Sokan csupán az éjszakai áramot ismerik a kedvezményes tarifák közül, de jó tudni egyéb lehetőségekről is.

Jelen blogban az áramfelvétel arányához kötött tarifákat nézzük át, kiemelve a H díjcsomagot, mely  egy gazdaságos megoldást kínál a hőszivattyúkat és a megújuló energiaforrásokból, például a napenergiából kiépített fűtési rendszerek használatához.

Mielőtt azonban jobban kiveséznénk ezt a díjtételt, tekintsük át röviden a további ismert csomagokat és azok részleteit. 

Ismert áramtarifák:

A1 tarifa

A leggyakrabban használt, általános díjszabás, amely egy zónaidős: vagyis éjjel-nappal ugyanazon az áron juthatunk hozzá. Mondhatjuk, hogy alaphelyzetben ezt használjuk a készülékeink működtetéséhez. Az ára 2523 kWh mennyiségig 35,2 Ft/kWh kedvezményes áron érhető el, nagyobb mennyiség esetén pedig 70,01 Ft/kWh az árszabás.

A2 tarifa - két zónaidős áram

Mit jelent az, hogy két zónaidős? Nos a csúcsidőszak hétköznaponként 7:00 és 23:00 közé esik, a kedvezményesebb völgyidőszak pedig a 23:00 és 7:00 közötti időszakot jelenti hétköznapokon és a hétvégéket. Vagyis két részre van bontva a felhasználási időtartam, így a hozzájuk kapcsolódó díjak is differensek. Míg a csúcsidő áramdíja 43,43 Ft/kWh, addig a völgyidőszak árszabása jelentősen kedvezőbb, mindössze 32,79 Ft/kWh. 

B tarifa - vezérelt áram

Talán többen éjszakai áramként ismerhetik. Manapság vezérelt áram névre hallgat. A B tarifa csak olyan berendezésekhez használható, amelyek vezérelt csatlakozási ponttal rendelkeznek, vagyis külön mérőre vannak kötve és nem a dugaljba kell őket csatlakoztatni, hanem fixen a hálózatra kapcsoltak. Csúcsidőszakon kívüli időszakra esik az áram elérhetősége, naponta mindössze 8 órán keresztül. A B tarifa ára 60,93 Ft/kWh, és választható az A1 vagy A2 díjszabás mellé is, kiegészítő lehetőségként.

Geo tarifa – hőszivattyúkhoz tálalva

A Geo tarifa egy speciális díjcsomag, amelyet hőszivattyús berendezések üzemeltetéséhez hoztak létre. Egész évben igénybe vehető, de naponta 2 alkalommal 2 órára szünetel az áramszolgáltatás, ezzel számolni kell, ha ezt a díjszabást választjuk. Az A1 tarifához képest olcsóbb, a díja 24,3 Ft/kWh.

H tarifa - avagy a megújuló energiaforrások és hőszivattyúk partnere

Ez a hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszerekhez használható tarifa. A legfontosabb jellemzője, hogy nem érhető el egész évben, csupán október 15 - április 15. között vehet igénybe. Viszont a Geo tarifával szemben ez egész nap, 24 órában a rendelkezésünkre áll. A legalacsonyabb díja 23,54 Ft/kWh, de rendeletben van szabályozva, hogy a B tarifa áránál soha nem lehet magasabb a díja.

H díjszabás - mert megéri!

Elöljáróban annyit, hogy 2010. április 16. óta lehetséges lakossági felhasználásra megigényelni, hogy a napenergiából vagy más, megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén a hő ellátásáról gondoskodó készülékek működtetéséhez kedvezőbb árú villamos energiát lehessen használni.

Alapvető tény, hogy a keringtető szivattyúk, kompresszorok vagy hőszivattyúk üzemeltetése, ezen mód alapján a leggazdaságosabb. Ahogy fentebb már kiemeltük, ez a tarifa idényjelleggel elérhető, viszont jó hír, hogy október 15. és április 15. között napi 24 órában, megszakítás nélkül, folyamatosan és valóban kedvező áron. 

A H tarifa kizárólag a hatékony hőszivattyús klímákra, és nagy teljesítményű hőszivattyúkra lehetséges igényelni. Más elektromos fogyasztók mint infrapanel és egyéb fűtő panelek nem jogosultak az igénylésre, mivel hatékonyságuk elmarad a hőszivattyús rendszerekétől.

Miként igényelhető a H tarifa? 

Ha egy pénztárcabarát és zöldebb rendszert szeretnénk, először is fel kell venni a kapcsolatot az illetékes áramszolgáltatóval. A kiszolgálónál elérhető az igénylőlap, melyet be kell nyújtani a csatlakoztatni tervezett készülékek, berendezések adatlapja alapján. 

TIPP: Akár a B típusú, éjszakai, vezérelt áram mellé is igényelhető!

A bekötést csak regisztrált szerelő végezheti el és az installálás során egy külön mérőt kell majd felszerelni, mivel nem leválasztható. Tehát külön mérhető áramkörre van szükség, melyet egy két tarifás mérő segítségével lehet kivitelezni.

Telepítési ára változó, erről a szolgáltatótól érdemes érdeklődni, de sok kisvállalkozó is szerződött partnere az áramszolgáltatóknak, így kereshetünk közvetlen H tarifás szakembert is.

Milyen dokumentumok szükséges a H tarifa igényléséhez? 

  • ha teljesen új bekötésről van szó, akkor tulajdoni lap vagy adásvételi szerződés
  • szerződéssel rendelkező ügyfelek számára villanyszámla vagy ügyfélszám
  • személyazonosságot igazoló okirat
  • regisztrált villanyszerelő kivitelezői nyilatkozat a villamos hálózat kiépítéséről
  • hőszivattyú kivitelezői nyilatkozat a berendezés műszaki megfelelőségéről (kérje szerelőjétől)

Jó tudni, hogy a H tarifa önmagában még nem fedi le az egész éves fogyasztásunkat, a fűtési időszakon kívül más megoldásról is kell gondoskodnunk. De amennyiben a ház szigetelése megfelelő és nyáron nem igényel jelentősebb hűtést, akkor a nyári teljes árú áram felhasználása és a téli kedvezményes H tarifára történő fűtéssel átlagolva még mindig sokat spórolhatunk.

Érdemes tehát az új fűtési rendszerek tervezése előtt gondoskodni a megfelelő szigetelésről, továbbá megújuló energiaforrásokban és hőszivattyúkban gondolkodni. 

Mindenben tudunk segíteni!

www.grandeklima.hu/kapcsolat