Ahogy egyre melegszik az idő, úgy kapcsoljuk be szinte azonnal a klímát, mely igazi menedéket kovácsolhat otthonunkból a hőség elől. Sokan azonban hajlamosak túlságosan is lehűteni a lakást, ezzel beleesve a csapdába, mely után könnyen jöhet egy pár napos kellemetlen megfázás.
Hány fokra állítsuk a klímát?

Biztosan érzékelted már, hogy beléptél valamelyik üzletbe, és a kinti meleg után egyenesen fáztál a boltban. Ugyanez történik az otthonodban, irodádban is, ha nem figyelsz az optimális beállításra, csak mivel a hűtés közben ott vagy, ezért nem érzékeled, hogy túl hideg lett odabent. Ha többször váltogatod a kinti és benti tartózkodásodat, akkor a szervezeted nem tud megfelelően akklimatizálódni, ennek eredménye lesz a nyári megfázás.

 • A klímából áramló levegőt lehetőleg ne magadra irányítsd!
 • Tartsuk szem előtt: a klímahasználat során a levegőmozgás miatt a szervezetünk valamivel hűvösebbnek érzékeli a beállított hőfokot, úgy mint a huzat esetében is.

Az egészségügyi és munkavédelmi ajánlások szerint a kinti és a benti hőmérséklet között nem lehet több mint 8-10 Celsius fok különbség, és a szakemberek is általában legfeljebb tíz fokos különbséget javasolnak a kinti és a benti hőmérséklet között.

Rengeteg helyen nincs egyetértés abban, hogy melyik az az ideális hőfok, ami mindenki számára elfogadható. Szerencsére otthon könnyebb pár ember számára a kompromisszumkötés, de gondoljunk csak bele, egy több száz fős irodaházban már igen nagy gondot okozhat ez a nézeteltérés. Hoztunk pár érdekességet, kutatási adatot a témában: 

 • Ha valaki fázik, a szervezetének több energiát kell a test melegen tartására fordítani, így kevesebb energia marad a koncentrációra.
 • Egy kutatás szerint a legmagasabb termelékenység kb. 22 Celsius fokos hőmérsékletnél érhető el, 23-24 foktól felfelé pedig már romlik a dolgozók munkateljesítménye.
 • A relatíve magasabb hőmérséklet kedvezőbb lehet a kreatív gondolkodást igénylő munkát végzők.
 • A hűvösebb, 20 fokos környezet éberebben tarthatja az ismétlődő vagy monoton tevékenységet végrehajtó dolgozókat.
 • 27 °C felett romlanak a matematikai képességek.
 • Mark Zuckerberg, Facebook-vezér és társalapító a fáma szerint abban hisz, hogy az irodákban a 15 °C hőmérséklet az ideális.
 • Nemek szerint is van különbség a komfortos hőmérséklet kapcsán. A vizsgálatban megkérdezett nők átlagosan 22, a férfiak 21 fokot tartanak ideálisnak az irodai munkához.
 • Kutatások szerint az alvás közbeni magas hőmérséklet megemeli a kortizol stresszhormon szintjét a szervezetben. Kutatók inkább alacsonyabb hőmérsékletet, a 15 és 19 fokos közötti hőmérsékletet tartják célravezetőnek.
 • Egy alvási rendellenességben szenvedőket vizsgáló kutatás arra jutott, hogy az érintettek tovább tudtak aludni 16 Celsius-fokban, mint 24 fokban, továbbá reggel éberebbek is voltak.

Persze ezek egyénenként változhatnak, és a döntő érv a saját komfortérzetünk kell legyen, de jelen helyzetben sokunk otthona egyben a munkatere, iskolapadja is, így érdemes lehet ezeken az adatokon is elgondolkodni. 

 

Amennyiben nincs még klímaberendezésed, és szeretnél keress minket bizalommal!