Hamarosan melegebbre fordul az idő, és bekapcsolhatjuk a klímaberendezéseket azokon a helyeken is, ahol fűtésre nem voltak használva. A szezonban történő első beüzemelés előtt erősen ajánlott a klímaberendezések karbantartása, ellenőrzése, illetve tisztítása. Mindez nemcsak a garancia megőrzése miatt fontos, hanem egészségügyi vonatkozásai is vannak a szakemberrel történő ellenőriztetésnek.
Jön a jó idő - vele együtt a tavaszi klíma karbantartás ideje!

A szakszerű karbantartás magába foglalja:

  • A klíma beltéri egységének fertőtlenítését
  • Baktériummentesítést
  • Kültéri egység tisztítását
  • Nyomás mérését
  • Hollanderes csatlakozások ellenőrzését
  • Elektromos egységek átvizsgálását
  • Csatlakozók ellenőrzését
  • Légszűrők tisztítása és fertőtlenítését
  • Cseppvíz-elvezetés ellenőrzését

A klímaberendezést használók valószínűleg tapasztalták már, hogy a készülék bekapcsolásakor kellemetlen, szag áramlik a levegőbe. Ez könnyen előfordul az elhanyagolt, nem szakszerűen karbantartott berendezések esetében, ugyanis működésük során jelentős mennyiségű, levegőben megtalálható szennyeződést is magába szív. Így nem meglepő, hogy a rossz szagokat okozó anyagokon kívül különböző gomba-, penész és baktériumtenyészet is megtelepedhet a beltéri egységben, melyek allergiát, vagy akár súlyos légzőszervi, illetve szembetegségeket is okozhatnak.

Az egészség megőrzése mellett a tisztításnak a gazdaságosabb működés elősegítésében is nagy szerepe van. A készülék hőcserélői porosodás esetén nehezebben eresztik át a levegőt, ezáltal gyengül a hűtés hatásfoka. De nemcsak a beltéri egységnél fontos a tisztítás, a kültéri egység is fokozott szennyeződés veszélynek van kitéve, hiszen a szerkezet lamellái közé szösz, por, vagy akár falevél is kerülhet, mely szintén akadályozza a levegő szabad áramlását. A hőleadó képesség ezáltal romlik, a kompresszor ismét nagyobb terhelést kap, és csöppet sem fog takarékoskodni az árammal…
A megnövekedett fogyasztáson túl ez esetben csökkenhet a készülék élettartama, gyorsabban elhasználódik, és sajnos hamarabb kell majd cserélni, mint helyes használat mellett egyébként indokolt lett volna.

Tippünk!

Jó hír, hogy szakember segítsége nélkül is tehet klímája tisztaságáért: a használati utasításban leírtakat pontosan betartva például a finom szövésű porszűrő hálókat Ön is kiveheti és lemoshatja, ezzel is segítve a berendezés hatékonyabb működését.
 
Klímaberendezése tisztítása, fertőtlenítése, karbantartása érdekében bátran forduljon hozzánk, illetve áprilisban keresse oriásplakát reklámainkat Veszprémben!