A mai modern klímarendszerek egyszeri beruházást követően garantálják a hűtés és fűtés lehetőségét, azonban a széles választék és a szubjektív vélemények olykor sokakat a gyengébb minőség útvesztőjébe terelnek.
Klímaberendezés vásárlás előtt ezt érdemes átgondolni

Persze gondolhatjuk, hogy egy jól működő eszközzel nem lehet hibázni, mégis nem mindegy, hogy mi a fő célunk a berendezéssel. Mint minden tárgy a világon, a klíma is funkcionálisan egyedi problémák megoldására született. Ezért is fontos szem előtt tartani azt a kérdést, hogy miért van rá szükség, a többi apró részlet már ebből a centralizált pontból bontható tovább. Ugyanis van aki komfort hűtés céljából vásárol magának klímaberendezést, de olyan is akad, aki kizárólag a hidegebb időkben kapcsolná be a releváns fűtő eszközt. Ezen blog lényeges pontja itt következik, mivel e két elvárás között a teljesítmény nagysága a mérvadó. 

Ezt a folyamatot nem gondolják át a legtöbben, mivel hűtésre lényegesen kisebb teljesítmény is elegendő, mint fűtésre. Elég csak arra gondolni, hogy egy nyári napon a 30°C feletti helyiséget elég csak pár °C-al csökkenteni és máris komfortosabban érezhetjük magunkat. Mindehhez elegendő a kisebb teljesítmény is! Ennek ellenpéldája egy fűtetlen szoba felmelegítése, ami számokban is radikálisabb. Akár -°C-ról vagy 3-4°C-ról is van szó, az eszköznek nagyobb erőkifejtésre van szüksége, hogy elérje a minimum elvárható 20°C-ot, ami valljuk be még mindig nem a legkedvezőbb. 

A fenti példák jól szimbolizálják a megalkuvás csapdáját, ami gyakori hiba a felhasználók részéről. Belátják, hogy nem néztek kellő mértékben utána, esetleg rossz kivitelezővel dolgoztak, így az elfogadás lehetősége marad számukra, ami a klímaberendezés működése során gyakran okoz csalódott pillanatokat. 

Éppen ezért a következő szempontokat célszerű figyelembe venni, mielőtt döntünk:

  • Hűtés vagy fűtés vagy mindkettő.
  • A helyiség mérete.
  • A tér funkciója. 

A mai klímák hűtő-fűtő klímák, viszont nem mindegyik eszköz párosul nagy teljesítménnyel. Az erősebb eszközök előnyei mellett szól, hogy a készülék alacsonyabb ventilátor fordulat mellett is megfelelő teljesítményt tud leadni, így a szoba nem hűl ki, viszont a készülék is csendesen üzemel, akár aludni is lehet mellette!

További fontos információ, hogy a klímakészülék működéséhez elengedhetetlen a helyiség hőmérlegének a kiszámítása. Ide tartoznak olyan, aprónak hitt tényezők, mint az épület szerkezet hőszigeteltsége, ablakok mérete, napsütés mértéke, tájolás, az épületet körülvevő objektumok, a belső berendezések teljesítménye és az átlagosan bent tartózkodó személyek hőtermelése is beleszámít a klímakészülék kívánt teljesítményébe.

Összefoglalva látható, hogy a klímaberendezés kiválasztása megkívánja a leendő tulajdonos elvárásainak pontos bemutatását. Ahogy, írtuk minden klíma a maga szempontjából hasznos, mégis ha pontosan tudjuk, hogy milyen célból fektetnénk ebbe az eszközbe, akkor biztosak lehetünk benne a megfelelő szolgáltatást kapjuk a pénzünkért!