A klímaváltozás okaira, megelőzésére már egyre többen próbálják felhívni az emberek figyelmét, hiszen talán még a katasztrófa bekövetkezése egy kis tudatossággal elkerülhető. Ennek egy igazán velős része az elektromos energia felhasználásának növekedése, ami hazánkra is igaz.
Környezetbarát légkondicionálás

A globális felmelegedés miatt az időjárás egyre szélsőségesebb, és évről-évre változik. Az évszakok kitolódtak. Egyre forróbbak a nyarak , de előfordul, hogy júniusban kabátban sétálunk. Hó nélküli száraz telek, melynél szintén a szélsőségek a legjellemzőbbek, túlságosan is hideg van vagy éppen a téli időjárást meghazudtoló melegfront miatt pulcsiban játszunk az udvaron. Pontosan ezért a kinti hőmérséklet már nem köthető az évszakhoz, hiszen akár márciusban is eshet a hó, de akár október elején is lehet 30 Celsius foknál magasabb hőmérséklet. Így érdemes feltenni a kérdést: - Tehetek valamit, hogy ez ne így legyen?

Hát persze! Az ember kényelme rendkívül fontos, így nyilvánvaló, hogy nem kell róla lemondani, csak kicsit tudatosabban kell élnünk a mindennapjainkat. Sokan mondják, hogy a klímaváltozást egyedül nem tudják megoldani, ezért inkább neki sem állnak cselekedni. Szerintünk viszont kellő odafigyeléssel bizony-bizony kivehetjük a részünket a bolygónk megóvásában például a fűtésnél, vagy a hűtésnél is. Szerencsére számos technológiai újítás teszi az AC egységeket zöldebbé, így az újabb légkondicionáló készülékeket lehetőségünk van környezettudatosan is használni. Most megmutatjuk miket érdemes szem előtt tartani, amennyiben mi is környezetbarát módon szeretnénk használni a klímát!

  • Válassz megfelelő méretet! A túl kicsi egység nagyon nehezen vagy nem is fogja megfelelően lehűteni a lakást, amiről kijelenthetjük, hogy árampazarlás.
  • Az energiaosztály besorolás alapján is sokat megtudhatunk a készülékek energia használatáról, amelyről már megtudhattad mennyit jelent a fent említettek alapján.
  • Érdemes olyan klíma berendezést választani, amin van Energiatakarékos / ECO mód. A berendezés gyorsabban hűti le a helyiséget, majd alacsonyabb fordulatszámmal működve a kívánt szinten tartja a hőmérsékletet, mellyel energiát spórolhatunk.
  • A hőszivattyús inverteres klíma például bizonyíthatóan kevesebb áramot fogyaszt fűtés esetén, mint egy hagyományos olajradiátor. Egy egyszerű elektromos fűtés hatékonysága nagyjából 1, ami azt jelenti, hogy egységnyi elektromos áramból egységyni hőenergiát képes előállítani (COP=1). Egy átlagos hőszivatyús klíma ezzel szemben 3-4 szeres hatékonysággal is rendelkezhet (COP=3-4). (COP: Energiahatékonysági mutató, mely megmutatja hogy egy készülék egy kilowattóra elektromos energiából hány kilowattóra hőenergiát állít elő.)
  • Programozható termosztátok vagy mobilról vezérelhető klímák: Az egyik legolcsóbb módja a légkondicionáló rendszer zöldítésének. Egyszerűen beprogramozható, hogy mire hazaérünk kellemes idő legyen, és ne menjen több órán keresztül feleslegesen, amikor egyébként senki sincs otthon.
  • A rendszeres karbantartás kiemelt fontossággal bír ebben az esetben is, hiszen a karbantartás magában foglalja a hűtőközeg nyomásának vizsgálatát is.
  • Kevesebb rés, kevesebb felhasznált energia! Gondoskodj róla, hogy ne legyen olyan hely, ahol a ki- vagy beáramolhat a meleg!
  • Túlságosan régi készülék esetén érdemes megfontolni a készülékcserét egy újabb, a jelenleg hatályos környezetvédelmi és energiahatékonysági előírásoknak megfelelőre. A termék kiválasztásnál akár a fenti tényezőket is figyelembe vehetjük!

Böngéssz kiemelt márkáink között!

Kérdés esetén keress minket online, emailben vagy telefonon!