A klímaberendezések az otthonainkban és irodáinkban az évszakok változásával kényelmünket és komfort érzetünket javítják. Nyáron hűtik a levegőt, télen pedig melegítik azt. Azonban sokan nem tudják pontosan, hogy mennyi áramot fogyaszt egy klímaberendezés. Ez a blog segítségül szolgál, hogy jobban megértsük, hogyan működnek ezek a rendszerek, és milyen tényezők befolyásolják az áramfogyasztásukat.
Mennyi áramot fogyaszt egy klímaberendezés?

Teljesítmény és hatékonyság 

A klímaberendezések teljesítménye a hűtő kapacitásuk alapján mérhető. Ez általában BTU (brit hőegység) vagy wattban kifejezve van. Minél magasabb a BTU érték vagy a watt, annál nagyobb teret képesek hűteni vagy fűteni. Az áramfogyasztás szempontjából az alacsony hatékonyságú klímaberendezések több áramot fogyasztanak, míg a magas hatékonyságú rendszerek kevesebbet.

Inverteres technológia 

Az inverteres klímaberendezések áramfogyasztása változó. Ez azt jelenti, hogy amikor a kívánt hőmérséklet eléréséhez kevesebb teljesítményre van szükség, az inverteres rendszer csökkenti a teljesítményét, és ezáltal kevesebb áramot fogyaszt. Amikor pedig a hőmérséklet elérése érdekében több teljesítményre van szükség, az inverteres technológia növeli a klímaberendezés hatásfokát.

Hőmérséklet beállítás 

Az áramfogyasztást jelentősen befolyásolja a klímaberendezésen beállított hőmérséklet. Ha alacsonyabb hőmérsékletre van beállítva a klíma, akkor több áramot fog fogyasztani. Próbáljunk meg reálisan beállítani a kívánt hőmérsékletet, hogy minimalizáljuk az áramfogyasztást.

Hűtő- és fűtési igények

A klíma áramfogyasztása attól is függ, hogy mennyire extrém a kinti hőmérséklet. Például a rendszernek keményebben kell dolgoznia egy forró nyári napon, mint egy enyhe tavaszi időszakban.

Klíma karbantartás 

A rendszer megfelelő karbantartása is befolyásolja az áramfogyasztást. Rendszeres tisztítás, szűrők cseréje és az alkatrészek ellenőrzése segít megőrizni a klíma hatékonyságát, ami hosszú távon kevesebb áram fogyasztást eredményez.

Klíma méretezése 

Fontos, hogy a klímaberendezés megfelelően legyen méretezve a használandó területre. Túl nagy vagy túl kicsi klíma beruházása nemcsak hatékonyság veszteséget, hanem nagyobb áramfogyasztást is eredményezhet.

Időzített működés 

Az időzített működés lehetővé teszi, hogy beállítsuk, mikor működjön a klímaberendezés. Például, ha nincs szükség klímázásra, akkor éjszaka kikapcsolhatjuk, vagy beállíthatjuk, hogy csak akkor működjön, amikor otthon vagyunk.

Energiahatékony épületszerkezet

Az épület szigetelése és ablakai is jelentősen befolyásolhatják a klíma áramfogyasztását. A jól záró ablakok és megfelelő szigetelés csökkentik a hőveszteséget, így a klímaberendezés kevesebb áramot kell, hogy felhasználjon a kívánt hőmérséklet fenntartásához.

De mégis általánosságban, mennyi az annyi?

Tapasztalatok alapján elmondható, hogy egy korszerű, inverteres klíma a leggyakrabban kiépített 3,5 kW-os névleges teljesítménnyel 600-1000 watt környékén fogyasztja majd az áramot óránként. Ezt a jelenlegi 40 Ft/kWh árral kell beszorozni óránként, ameddig egy napon belül használni fogjuk a klímánkat. 

Fontos tudni, hogy ez az adat egy felmelegedett szobát és elindított klímát jelent, amikor már megtörtént a lehűtés fázisa és klímánk a kisebb üzembe kapcsol, akkor 300-600 watt környékén lesz a folyamatos fogyasztása a hűtés függvényében. Mivel nem 24 órás folyamatos üzemben használjuk a klímát, hanem jellemzőbb a munkából megérkezéskor kb 5-6 óra időtartamú fűtés és hűtés. Érdemes átgondolni, hogy mennyit tartózkodunk otthon, illetve, hogy milyen gyakran lenne szükségünk a klímaberendezésre. A kapott órák számát pedig fel lehet szorozni az általában vett fogyasztói árral. 

Ha pedig a szakértőket is megkérdeznéd, állunk rendelkezésedre!