A klímavásárlás egy időigényes folyamat, mivel nem csak márkát és színt kell választanunk, de nem mindegy, hogy az adott eszköz milyen teljesítményre képes, vagy éppen milyen energia besorolással rendelkezik.
Mit jelent az A+, A++ besorolás a klímáknál?

Az A+ és A++ jelzés a klímaberendezések hatékonyságát jelölik, ezért érdemes rájuk odafigyelni. Ezek az osztályok arra utalnak, hogy az adott klíma mennyire energiatakarékos és mennyire képes hatékony működést biztosítani. Az “A” betű jelöli a gazdaságos működést, míg a “+” jel vagy jelek ennek a teljesítményét.

Jelenleg ez az “A” jelölés a skála teteje, ennél jobb besorolás nincs, éppen ezért nézzünk egy kicsit mögé, hogy milyen előnyökkel is számolhatunk!

  1. A plecsnik között hamar egy növekvő sorrend állítható fel,, ugyanis a kevesebb “+” jel, vagy az esetleges nélkülözése már a gyengébb osztályt képviseli, ami hátrányosabbb hűtést, vagy fűtést jelent a gyakorlatban.
  2. A gazdaságosság hosszú távon fejti ki a hatását, így egy pozitív besorolású termék alacsonyabb üzemeltetési költsége megéri az egyszeri magasabb befektetést.
  3. Továbbá az energiahatékonyság segít csökkenteni a klímaberendezések környezeti terhelését. Az energiatakarékos működés kevesebb üvegházhatású gázkibocsátást eredményez, ami egyáltalán nem mindegy manapság!
  4. Az energiahatékony klímarendszerek gyakran rendelkeznek speciális szabályozási lehetőségekkel és automatizált funkciókkal. Ez lehetővé teszi a pontos hőmérséklet beállítást, a programozhatóságot és az energiafelhasználás optimalizálását, így az a felhasználó igényeihez igazodva hatékonyabban működhetnek.

A fent említett jelzések általában a klímaberendezések különféle dokumentációiban és címkéin találhatók.

SCOP és SEER

2013 januárjától a légkondicionáló rendszerekkel kapcsolatos energetikai adatok számítására az EU-ban eddig általánosan használt EER és COP helyett a szezonális hatékonyságon alapuló SEER és SCOP szabványt kezdték el alkalmazni. Sőt az egy bizonyos takarékossági szintet meg nem ütő légkondicionálókat kivonták a forgalomból, ezzel is erősítve a zöldebbnek mondható termékek forgalmazását.

Az SCOP, vagyis a fűtési energiahatékonyság a klímaberendezések esetében azt jelenti, hogy fűtési üzemben 1 kW elektromos áram felhasználásával mekkora fűtési teljesítmény leadására képes a készülék. Vagyis minél nagyobb ez a szám, annál takarékosabb a rendszer. A SEER, ami a hűtési energiahatékonyság fokmérőjeként definiálható, az előzőnek a fordítottja, tehát hogy hűtési üzemben 1 kW elektromos áram felhasználásával mekkora hűtőteljesítmény leadására képes a készülék. Itt ismét igaz, hogy a szám nagysága pozitívan befolyásolja az eszköz teljesítményét.

Összefoglalva

A magasabb energiatakarékosságú klímaberendezések választása hosszú távon segíthet csökkenteni az energiaszámlákat és a környezeti terhelést. Az A+ és A++ osztályú klímaberendezések általában kicsit drágábbak lehetnek, mint az alacsonyabb osztályú társaik, de a hosszú távú megtakarítás miatt sok esetben megéri befektetni. Emellett a jobb besorolás mellé magasabb számok is passzolnak, vagyis a biztosak lehetünk a termék takarékosságában.

Segítségre lenne szükséged? Van pár jó tippünk!

www.grandeklima.hu/klimaberendezesek