Igaz a nyárnak mindjárt vége, de az évszakok tolódása miatt még szeptemberben is érezhetünk hőséget akár az esti, éjszakai órákban is. Az ideális alvási hőmérséklet több kutatásban is eltérő értékeket mutat, de egészen biztos, hogy 18-21 fok közötti a legmegfelelőbb.
Alvás klímával - valóban veszélyes?

Már rengetegszer hallhattuk, hogy az alváshiány megannyi problémához vezethet. Lássuk mi történik a szervezetünkkel, ha nem alszunk megfelelően! 

A nem pihentető alvás növeli a krónikus betegségekre való hajlandóságot és károsítja a pszichológiai és kognitív működést, és az alábbi testi tüneteket érzékelhetjük:

  • magas vérnyomás, szívbetegségek
  • gyakori fejfájás
  • cukorbetegség kialakulásának esélye
  • elhízás
  • depresszió
  • figyelemhiány

Sokan mentőövként élik meg a klíma használatát, főleg, akik nem csak a hőség ellen szeretnének védekezni, hanem valamilyen allergiával is küzdenek ebben az időszakban. Sokan pedig ódzkodnak tőle, és azt gondolják, hogy nagyon veszélyes klíma mellett elaludni. Lássuk, hogy igaz-e vagy tévhit ez az állítás.

Feltevés: A légkondicionálótól megfájdulhatnak az ízületeink, és az egyes izomcsoportjaink, jellemzően a nyak és a váll területén. Sőt, sok esetben megfázáshoz, tüdőgyulladáshoz vezethet a használata.

Válasz: Természetesen okozhat a klíma nem megfelelő használata ilyen panaszokat, de hiba lenne csupán erre fogni. Ahogy a huzattól, a klímából kiáradó levegőtől is tapasztalhatunk ilyet, de a berendezés beállításaiért mi vagyunk a felelősek.

  1. NE közvetlenül magunkra irányítsuk, és máris sokat tettünk az egészségünkért, ezzel együtt pedig a légbefúvás erősségén is állíthatunk.
  2. Minden esetben figyeljünk, hogy hány fokra állítjuk a klímát. Ehhez segítségül olvasd el az erről szóló cikkünket.
  3. Érdemes továbbá éjszakai üzemmódot beállítani a megfelelő alvás elősegítéséhez. Ekkor az energiafogyasztás csökken, egyes klímaberendezések halkabbak, és nem mellesleg megakadályozza a környezet túlzott lehűtését.
  4. Használj időzítőt, a klíma „Sleep” funkcióját, programozd úgy, hogy ébredés előtt 20-22 fok körül legyen a hőmérséklet.

Összegezve

A szabályok és ajánlások betartásával az egészségügyi kockázatokat nyugodtan elfelejthetjük, és aludhatunk bátran klímával. Ne feledd, mint mindenben itt is fontos a mértékletesség és az ésszerűség!